Killa Hakan, rap müziğe kendini adamış bir isim. Almanya’da yaşıyor ve Türkçe rap yapıyor. Killa Hakan’ın yeni albümü “Son Mohakan” bu hafta Esen Müzik’den çıktı. Bizde Hakan’la müzik macerasını, yeni albümünü, 36 Boys’u ve yaşadığı yer Kreuzberg’i konuştuk.
Elli sene önce iş bulmak için bu topraklardan Almanya’ya giden vatandaşlarımız sebebiyle Almanya bizim için komşu ülke oldu. O dönemde zor şartlar altında çalışan, ayrımcılık yaşayan, ırkçılığa maruz kalan ne Türkiyeli ne de Alman olarak görülen gurbetçilerin hayatı hiç de kolay geçmedi. Ama yıllar önce kendi ülkelerinden giden bu insanların çocukları artık büyük işler başarıyorlar. Sadece Almanya’da değil, tüm Avrupa’da takdir topluyorlar. İşte Hakan Durmuş da onlardan bir tanesi.
Nereden geldiğimi unutmam
Killa Hakan adıyla müzik yapan Hakan Durmuş, 1970 yılında Almanya’ya göç eden işçi bir ailenin çocuğu. Berlin’de doğmuş, büyümüş. Yıllardır Berlin’de Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg’de, yani orada yaşayanların deyimiyle “Küçük İstanbul”da ikamet ediyor. Almanya’da yıllardır Türkçe rap müzik yapıyor. Avrupa’nın saygın müzisyenleri onunla çalışıyor. Türkiye’de bile rap bilinmezken 80’li yıllarda Almanya’da bu müziği Türkçe olarak yapan Killa Hakan için müziksiz bir yaşam düşünülemez diyebiliriz. Hakan “Rap müziğe başladığım ilk günden bu yana, Rap benim hayatım oldu. Hiçbir zaman piyasaya ya da modaya uymak için Rap yapmadım” diyor ve sonrasında “Bu işi kalpten yapıyorum. Sonrasında zaten hayatınızda en önemli yerin sahibi oluyor. O olmadan, yapamıyorsunuz!” diyerek müziğe olan bağlılığını tanımlıyor. Geçtiğimiz hafta “Son Mohakan” isimli yeni albümünü yayınlayan Killa Hakan’a Son Mohikan’dan türetilmiş bu ismi seçmesinin nedenini sorduğumda “Türkçe Rap camiasında uzun zamandır varım. Sorunlar oldu ama yılmadan, pes etmeden hep bu işe sadık kaldım. Rap’e olan sevgim, önüme çıkan engellerin üstesinden geldi. Son Mohakan; kanını, genlerini, nereden geldiğini ve amacını unutmayan, sonuna kadar savaşan ve bayrağı yere düşürmeden tutmaya çalışan jenerasyonun son temsilcisidir” cevabını veriyor.
Şarkı sözlerinde de yaşadığı zorlukları, ghetto’yu, yokluğu anlatan Hakan’ın yeni albümünde “Hayat yüzde doksan nankör kedi”, “Hep güvendiğin çıkarır sonunda sorun”, “Dar zamanda dost var mı herkes düşünsün bir bakayım” gibi sitemkar cümleler dikkat çekiyor. Samimiyetsiz, çıkarcı arkadaşlıkların şarkı sözlerinde nasıl yer bulduğunu sorduğumda ise Son Mohakan uzun uzun cevap vermek yerine “Yaşadıklarımı müziğimle anlatıyorum. Sorunlar hep var ama hayat bir şekilde devam ediyor. Hayat devam ettikçe de anlatılacak çok şey çıkıyor ortaya. Hele ki bir de benim yaşadığım yerde yaşarsanız…” diyerek noktayı koyuyor.
36 Boys tüm dünyada itibar görüyor
Killa Hakan’ın “yaşadığım yer” dediği Kreuzberg’den bahsetmemek olmaz. Killa Hakan şarkılarında yaşadığı mahalle Kreuzberg’den ve adını mahallesinin posta kodundan alan 36 Boys’dan sıkça söz ediyor. 36 Boys, Türkler başta olmak üzere göçmen çocuklarının bir araya gelmesiyle kurulmuş bir çete. Bu çete için Almanya’da göçmen ailelerini savunmak, göçmen gençlerin itilmesine, ötekileştirilmesine karşı ortaya çıkmış bir oluşum diyebiliriz. Günümüzde 36 Boys üyelerinin spor, müzik, moda gibi dallarda önemli işler başardığını görüyoruz. Bugünlerde Killa Hakan da farklı t-shirt tasarımlarıyla kendi modasını sergiliyor. Üzerine belgeseller çekilen, hikayeleri merak edilip pek çok kişi tarafından anlatılan 36 Boys söz konusu olunca konuya en hakim kişilerden biri olan Hakan devreye giriyor: “36 Boys dağılmıştı, herkes kendi işinde gücündeydi. Derin toprağın altından çıkarıp, yeniden can verdim. Dünyayı gezerek, daha fazla kitlelere tanıttım ve bu her geçen gün büyümeye devam etti. Yeniden semtimize kan verdim, canlandırdım. Kapanmış bir konuyu, tekrar açtım. Birlik ve beraberliği sağlayarak 36 yeniden anlam buldu. Artık tüm dünya üzerinde 36 Boys, destek ve itibar gören bir grup. Bununla birlikte bir “marka” oldu. Ben sadece görevimi yaptım” diyor.
Ceza’yla kötü günlerimizde birbirimize destek olduk
Killa Hakan’a son albümünde pek çok müzisyen eşlik ediyor. Ama bazı isimler var ki onları Killa Hakan’ın albümlerinde sık sık görüyoruz. Ceza, Eko Fresh, Summer Cem, Bekir Karaoğlan ve Killa Hakan için bir aile desek yeridir. Hakan aralarındaki bu yakınlığı şöyle tanımlıyor: “Bizi birbirimize müziğin gücü bağladı. İyi kötü günlerimizde birbirimize destek olduk. Sevgi ve saygıdan oluşan bir bağlılık oldu aramızda.”
Killa Hakan son albümünde, mahallesini, yaşadıklarını, oradaki zorlukları anlatıyor. En dertli dizelerinde bile hep umut var. Hayatını bu işe adamış, 20 yılı aşkın zamandır bildiğini okuyan, taviz vermeyen Türkçe rap’in emektarı, hayal dünyasını değil yaşadığı gerçek hikayeleri anlatıyor. Killa Hakan’ı henüz dinlemediyseniz Son Mohakan albümüyle onun diskografisine giriş yapabilirsiniz.
Bu röportaj 26 Ocak tarihli Akşam Gazetesinde yayınlanan Killa Hakan röportajının uzun halidir.