Güven Erkin Erkal: Kitabı delice bir tempoyla hazırladım

Türkiye’de rock müzik denilince yıllardır her taşın altından Güven Erkin Erkal çıkıyor. Çıkardığı dergiler, sunduğu televizyon ve radyo programlarıyla onu zaten çoğunuz tanıyorsunuz. Güven Erkin Erkal kısa bir süre önce üzerinde uzun süre çalıştığı “Türk Rock Tarihi” isimli kitabını Esen Kitap’tan yayınladı. Güven’le bir araya geldik. Kitabını ve serinin devam kitabını konuştuk.

 

Türk Rock tarihiyle ilgili olarak bir kitap çalışması içerisinde olduğunuzu  biliyordum. Bu kitap için uzun süre çabaladınız, uğraştınız öyle bir hal almıştı ki kitabın adı vardı kendisi yoktu. Nihayet kitap yayınlandı.

Kitabın sonun yaklaştığımı düşündükçe habire yeni bilgiler ve dökümanlar karşıma çıktı. “Kitap bitti” dediğim anda bile yeni bilgiler elime geçti. Kitabın basımından sonra da karşıma yeni şeyler çıktı. Erkin Koray’ın, Barış Manço’nun ilk konser repertuarları gibi bilgiler elime geçti. Ama bunlar kitapta yok. İnsanlar arayıp “Bak böyle şeyler var, ilgini çekebilir” dedikçe kitabın çıkışı gecikti. Kitabın birinci baskısı bitti, ikinci baskı hazırlanıyor. Baskı adedimiz 3000’di ve bitti. Ticari anlamda utandırmadı, içerik anlamında da arkasındayım. “Ah keşke bunu da koysaymışım” dediğim yeni şeyler çıkıyor karşıma. Mesela Moğollar’ın 1968 yılında basılan bir posteri var. Ellerinde kılıç, kalkanla poz veriyorlar. Ama kitapta yok. Maalesef kitabın baskı sürecinde elime geçti.

Kitabın adı “Türkiye Rock Tarihi 1- Saykodelik Yıllar”.  Adından anladığımız kadarıyla bu bir seri.  Bu seri kaç kitaptan oluşacak?

Benim hesapladığım iki ciltte bitmesiydi. Ama bazı problemler çıktı mesela bu kitap içerisinde 1960’lardan 70’ler sonuna dek çıkan 622 plak guide’ı bulundurdum. Fakat ikinci ciltte yer alması gereken albüm kayıtlarını kabaca hesapladığımda 2500 civarı gibi bir rakam çıkıyor. Belki ikinci cilti tamamlayıp afişler ve albüm kapakları konusunda başka bir çalışma yapabilirim. Bu seri dört, beş kitabı bulacak gibi.

Peki ikinci kitapta neleri göreceğiz?

Bu kitap olayların başlangıçı. 1957’den 80’li yıllara kadar süren zaman zarfı kitapta mevcut. İkinci ciltte 12 Eylül 1980 sonrası Egzotik Band, Whisky, Devil, Asım Can Gündüz, Ra gibi ekiplerle nasıl yol açılıyor, peşinden kimler geliyor ve günümüze nasıl ulaşıyoruzı anlatan bir kitap.

“Saykodelik Yıllar”da çok sayıda plağın fotoğrafı var. Bunları toparlamanız ne kadar zamanınızı aldı?

Kitabın  baskıya girmesine bir ay kala plak guide bölümü ortaya çıktı, öncesinde öyle bir bölüm yoktu. Mesela ben plak dükkanlarına gittiğimde elimde görsel bir kılavuzumun olmasını çok isterim. Bunun bir ihtiyaç olduğunu düşündüm ve ardından delice bir süreç başladı. Kitabımı bağlamam gerekirken plak guide kısmını oluşturmaya başladım. Delice bir tempoyla hazırladım, epey uğraştım.

izzet-ozSaykodelik Yıllar’da yer alan bazı isimler yıllar önce vefat etti. Ama kitapta yer alan çok sayıda isim halen hayatta. O insanlar kitabı gördü mü, beğendiler mi?

Hardal grubundan Aydın Buyar Şencan kitabı çok beğendiğini söyledi. Benim için çok gurur verici bir şeydi. Bunun dışında bir filmin galasında İzzet Öz’le karşılaştık ön koltuktan kalkıp, yanıma gelip “Harika olmuş” dedi. Cahit Berkay keza bu konuda güzel yorumlarını belirtti. Kimi zaman yüzüme karşımı insanlar güzel şeyler söylüyorlar diye düşünüyorum ama eksik kötü bir şey henüz gelmedi. İnternette de arıyorum ama bir, iki olumsuz yazı haricinde birşey yoktu. Onlarda kitabın içeriğine değinmemişlerdi.

betul-mardinKitabın teşekkür listesinde Betûl Mardin’in adı var. Betûl Hanım’ın kitabın içeriğine herhangi bir katkısı oldu mu?

Betûl Mardin kitabın seyrini değiştirdi. Betûl Mardin, Arif Mardin’in kardeşi. Kendisine Arif Mardin’le ilgili soru sormaya gittiğimde bana başka konularda sorular sordu. Ve o konulara girmediğimi, bu çalışmanın öyle bir seyrinin olmadığını fark ettim. Ve eğer o yönden yürümezsem kitabın olmayacağını da anladım. Ulaşmak istediğim isimler vardı. O konuda  da yardımcı oldu. İyi ki onunla karşılaşmışım çünkü  dikkatimden kaçan bir konuya dikkatimi çekti.

Ali Mert Alan

Güven’in foto: Berk Duygun