Yok Öyle Kararlı Şeyler: Ağlak rock sevmiyoruz

yökşthe2

Yok Öyle Kararlı Şeyler; Erdem Topsakal, Emrah Fıçıcı, Ramazan Kırdım, Boğaz Soydemir, Çağrı Özer’den kurulu bir müzik grubu. Eğlenceli, sorgulayan, bunalıma sokmayan şarkı sözleri yazıyorlar. Grupla aynı adı taşıyan ilk albümlerini kısa bir süre önce yayınladılar. Bizde kendileriyle röportaj yapmadık, muhabbet ettik. Çünkü bu beşli nerede görseniz selam verip sohbet etmeye başlayabileceğiniz türden adamlardan oluşuyor.

Sizin grup isminizi kim duysa ilk önce afallıyor. Yok Öyle Kararlı Şeyler ismini nasıl buldunuz?

Erdem: Kararsızlıktan emindik. Kararsız olmakla ilgili Gündüz Vassaf’ın bir yazısı çok etkilemişti beni. Albümün kitapçığına da yazdık bu cümleyi: “Kararsız olmak ben bu oyunu oynamak istemiyorum” demektir. Tercih yapmama lüksü bizi cezp etti. Bunu nasıl müziğe yansıtabiliriz, bir tarza ait olmayabiliriz derken alternatif bir yola doğru ilerledi iş. O dönemde de Büyük Ev Abluka’da nın çıkması bize cesaret verdi. Sonradan böyle bir furyanın doğacağını diğer gruplarında çıkacağını açıkcası bilmiyorduk. Bol şarkı kaydedip internete koymaktı en baştaki amacımız çünkü sosyal medyada insanlara şarkılarımızı sunmamız daha fazla insanın müziğimizi dinlemesini sağladı. Kemik bir kitle yakaladık. Ardından profesyonel bir albüm kaydetmeye kadar geldi iş. Çok hızlı gelişti bizim adımıza.

Şarkılarınızı internetten yayınlamanın ardından “Ya biz albüm yapalım” evresine nasıl geçtiniz?

Emrah: Bu her müzik grubunun hayali. Biz ilk başta böyle bir imkana sahip değildik. Şarkılar biriktikçe ve dinleyenlerin sayısı arttıkça bizde artık albüm kaydedip yayınlamayı bir görev olarak gördük. Eski şarkılarımızdaki ruhu bozmadan bir albüm yaptık.

yökş  (1)Albümün kitapçığında “Batının iyi taraflarını alan Rock müzik yapıyoruz” diyorsunuz. Peki rock müzikte Türkiye’deki türdaşlarınızın kötü tarafları sizce neler?

Boğaç: İyi taraflarını almak bir nevi esprili bir sözdü. Bence Türkiye’de pop rock albümler daha çok satıyor, dinleniyor. Tabii ki bu kötü değil. Ama rock müzik deyince benim aklıma gelen müzik o değil. Biz dinlendiğimiz, beslendiğimiz grupların yanında yer almak istedik. Mor ve Ötesi, Sakin gibi gruplarla aynı başlıkta yer almak bile bizim için güzel.

Kendinizi “Müzik adına sunulanları beğenmeyen bir grup” olarak da tanımlıyorsunuz. Yerli rock müzik gruplarında sizi en çok ne rahatsız ediyor?

Çağrı: Ağlak rock tartışması da oldu en son. Bugüne kadar müzik piyasasında sunulmuş işlerin içeriği ne yazık ki bundan çok da ileri gidemedi. Ağlak rock ya da her ne dersek diyelim. Bunun para ettiği biliniyor. “Terk edildim, sana ilgim var senin bana yok” tadında şarkılar dinleyiciler tarafından beğeniliyor ama burada da şöyle bir soru işareti var. Medya bunları pompaladığı için mi bunlar satıyor, yoksa bunlara talep mi var? Bunun dışında kalan şeylere de çok şans vermiyor. Bunu kırmak adına yeni dönem grupların ortaya koydukları güzel işler var. Bunu da gitgide kıracağız. Bu algınında bu gruplarla değişeceğini düşünüyorum. Çünkü artık internet var. Oradan dinleyiciye kolayca ulaşabiliyoruz.

Erdem: Cem Karaca’nın kuliste sadece su rica etmesi, Erkan Uğur’un, Bülent Ortaçgil’in sahnede başkasının sesini kısmamak için kendi sesini kısması gibi davranışlar bu dönemde kaybolmuş gibi geliyor bana. Yeni jenarasyon daha bencil sözler yazıyor “Ben çok üzüldüm bakın ne kadar üzüldüm, bu albümü alın, görün” der gibi. Sanki şarkı yazmak için tek konu aşkmış gibi… Biz bunu değiştireceğiz de demiyoruz. Ama biz böyle yapmıyoruz, bu işin alternatif sözlerle yapılabileceğini gösteriyoruz. Ağlak rock temsilcilerini de sevmiyoruz.

Mesela 34 şarkınızda “Bu şehir ve zaman güreşirler halının üstünde diyorsunuz” Genelde İstanbul’u anlatan şarkı sözleri şehrin turistik tarafını ön plana çıkartıyor ama siz bunun tam tersini yapmışsınız 34 şarkınızda…  

Emrah: Bu şarkıya has bir durum değil. İstanbul’da aşk şarkıları gibi. İstanbul diyence de Kız Kulesi, Boğaz Köprüsü gibi konular konu ediliyor, belli başlı ana başlıklarla anlatıyorlar. İstanbul’da sadece bunlar yok. Biz şarkılarda göz ardı edilmiş ama hayatımızda daha büyük yer kaplayan konuları ele alıyoruz. Bu şehirde yaşarken günlerimizin geçtiği yerleri anlatmaya çalıştık.

Yok öyle kararlı şeyler sizin grup isminiz. “Mütevazi rock yapıyoruz tam tersi de olabilir” ise sizin kendinizi tarif ettiğiniz cümle. Bu kararsızlığın nedeni nedir?

Ramazan: Kararsız olmak bir çok fikre saygı duymak ve açık olmaktır. Bu diğer fikirleri de dinlemek, saygı göstermek anlamına gelir. Tek bir seçeneğe bağlı kalmadan diğer seçenekleri de yok etmemek anlamına gelir.

Erdem: Kararsızlığın kuralları koyulmuş bir oyunu beğenmemek, sunulanı kabul etmeme lüksü olarak tanımlarsak güçlü bir sembol. Hep kararlılık olumlu anlamda insanlara sunulduğu için kararsızlığa ön yargılı yaklaşıyoruz. Biz birazcık onun mizahından ve tutumundan besleniyoruz, bahsediyoruz. Kararsız olmaktan çok memnunuz. Kararsız olmak hem hepimizin sahip olduğu ya da beceremediği yanlışlıkla düştüğü bir durum hem de müzikal anlamda daha geniş, eleştirilere daha açık bir yöntem.

 Ali Mert Alan