Yeter ki bir Gül

Sizlere bu yazıda gül ve gül parfümlerinden bahsetmek istedim. Biraz da ismimin bana verdiği yetkiye dayanarak hem çiçeklerin kraliçesi olması hem de parfümlerde geniş kullanımı nedeniyle gül konusuna bir bakalım dedim. Trajedilere, hikayelere yüzyıllarca konu olmuş olan gül, parfümlerde de sık kullanılan bir başrol oyuncusu gül.

O kadar çok çeşitli ve değişik gül parfümü var ki, hangi ortama hangi mevsime isterseniz uyabilecek bir gül parfümü bulabiliyorsunuz. Ben de gerçekten birçok duyguyu yaşatabilme özelliği ile gül parfümlerimi ayrı bir yere koyuyorum kalbimde.

Hepsi aynı çiçekten doğuyor fakat sayısız farklı duyguyu size hissettirebiliyor. Sırf bu durum bile gülün karizmasının en büyük kanıtı değil mi? Bendeki (ya da bende olamayan ama sevdiğim) gül parfümlerini çeşitlerine göre ayırdım ve sizlere de fikir vermesi amacıyla paylaşıyorum. Hadi buyurun gül çeşitlerine. 

Kirli ve karanlık gül: Bu kategoriye öncelikle Frederic Malle Portrait of a Lady’i koyuyorum. Şık, zarif, fark edilir ve bir o kadar da ihtişamlı. Geçtiği yerde izini bırakacak bir iksir. İkinci parfüm de JHAG Vengeance Extreme. Yine karanlık yönü olan bir gül-paçuli parfümü. Sessiz sedasız değil meydan okuyan tarzı ile karanlık taraftan bize kadar ulaşmış nadide bir hediye. 

Taze ve enerjik gül: Bana göre bu kategorinin bir numarası MfK A La Rose. Tertemiz, taze, üzerinde su damlacıkları olan yeşil sapları ile yeni kesilmiş güllerden. Daha sonra da Jo Malone Rose Blush’ı sayabilirim. Bir tık daha baharatlı olmakla birlikte yine yeşil ve taze havada. Enerjik hissettiriyor. 

Gotik gül: ilk olarak Amouage Lyric Woman’dan bahsetmem gerek. Karanlığın derinlikli ve gizemli hali. Orta Çağ’dan fırlayıp gelmiş gibi adeta. Bu kategoriye bende olmasa da, Tom Ford Noir de Noir‘ı da rahatlıkla ekleyebilirim. Kullanması kolay olmayan, özel olarak sevenlerinin göz bebeği olan güller bunlar.

Elegan gül: En sık ve rahat kullandığım kategori bu olabilir. En başta Ormonde Jayne Ta’if ve Ta’if Intensivo kesinlikle gülün en şeffaf, şık ve sofistike örneklerinden.

Bende olmayan fakat çok çok sevdiğim Gris Dior’u da saymam gerek burada. “Cool” duruşuyla karizmatik ve şık. Yine Sisley Iizia La Nuit kesinlikle burada. 

Nispeten uygun fiyatlı ve yine aynı eleganlıkta olan Yves Rocher Comme une Eividence Le Parfum’ü de listeye almak isterim. Kendini sorduran, şık ve hoş bir parfüm o da. Ayrıca Comme une Evidence serisinde çok farklı seçenekler de mevcut, her yaşa, her zevke gül yorumları. 

Baharatlı gül: Matiere Premiere Radical Rose en başta gelenlerden. Baharatın gülle uyumu ve sonrasında ise pudralı tatlı bir güle dönüşmesini çok çok seviyorum. Vazgeçilmezlerimden. Ella K Lettre de Pushkar ise benim için ilk koklayışta aşk olan güllerden. Amberli, safranlı, bol renkli, işlenmiş bir gül bu da. Nefis derinlikli, tatlı ve sıcak. 

Oudlu gül: Evet belki bu kategori epeyce fazla sayıda alternatif ile zaman içinde bir bıkkınlık yaratmış olsa da Nishane Favonius’u tüm diğer oud-gül yorumlarından ayrı tutmam gerek. Gerek oud kullanımının dengesi, yumuşaklığı ve hatta pudralılığı, gerekse aynı anda şipre özelliği göstermesi açısından her zaman benimle olmasını istediğim bir güzellik. 

Temiz gül: Buranın gönlümdeki tek sahibi Amouage Lyric Man. Bakmayın erkek parfümü olarak lanse edilmiş olmasına, gayet uniseks bir parfüm. Narenciyeli, miskli temiz bir gül yorumu ama en karizmatik ve elegan olanından. Karmaşık nota dizilimi bizlere günün sonunda sabunsu ve lüks hissiyatlı bir gül olarak dönüyor.

İşte böyle… Nasıl kullanmak isterseniz, o size göre şekil alan nadide bir çiçek. Seçim beğenin kullanın. Çok farklı zevklere hitap edebilme gücü olan gülün, tek değişmeyen yönü o kendine özgü karizması. Yeter ki bir gül olsun diyorum. Herkese uygun hali bulunur elbet.

Ayşegül Karaçivi