Sabhankra’dan bir intikam hikayesi

filhakikat_sabhankradan-bir-intikam-hikayesi

Sabhankra 12 yıldır müzik yapan ve Türkiye’deki metal müzik piyasasında ilgi gören bir topluluk. Kariyerlerine üç albüm ve üç EP sığdıran topluluğun “Revenge” isimli son albümü Rus müzik şirketi Haarbn tarafından yayınlandı.

Melodik Folk Death Metal grubu Sabhankra’yla “Revenge” albümlerinin yayınlanması ardından konuştuk. Topluluğun gitaristi ve solisti Savaş Sungur albümün hikayesini ve yerli metal müzik piyasasında rahatsızlık duyduğu konuları anlattı.

 

Yeni albümünüz “Revenge” kısa bir süre önce yayınlandı. Albümünüz lirikal olarak neleri anlatıyor?

Son albümümüz aslında yıllar önce bestelediğimiz fakat Türkiye’deki rock-metal piyasasının elverişsizliği nedeniyle kenarda beklettiğimiz bir hikayeydi. Bizim şarkı sözlerimiz genellikle kahramanlık hikayeleri ve savaşlar gibi konuları ele alıyor. “Revenge”in sözleri de yine bu çizgide. Albümün sözleri eski davulcumuz Yağız Nevzat İpek’in 2006’da yazdığı bir hikaye kapsamında yazılmıştı.

 

Albümün adı “Revenge” yani “intikam”…

Evet,  albümde anlatılan hikaye bir intikam barındırıyor. “Revenge” eski bir imparatorluğun yükselişini ve ordunun başındaki komutanın zamanla iyiliğe değil, yıllarca kötülüğe hizmet etmiş olduğunu fark etmesini, bu nedenle yaşadığı bunalımı, kendisini kandıranlardan ve gözünü boyayanlardan intikam alma arzusunu ve sonunda bu komutanın intihar etmesini anlatıyor.

Hayatında metal müzik dinlememiş insanlara Sabhankra’nın müziğini nasıl tanımlarsın?

Genel olarak sinemada izledikleri epik/macera tarzındaki filmlerin müziklerinin elektro gitarla çalındığını düşünsünler: Elektro gitar ağırlıklı olarak icra edilen yoğun duygu ve büyük bir enerji barındıran bir notalar bütünü… En azından bizim için böyle. Biraz daha detaya girmek gerekirse; Sabhankra’nın müzikal yanı kurulduğu günden bu yana bizim dinlediğimiz müziklerin etkisiyle hep başka yönlere kaydı. “Metal” tarzı içinde bulunan alt türlerin çoğuna bulaştık bu 10 küsür sene içinde.  Grubu kurduğumuzda daha çok thrash metal, ambiyans ve folk tarzlarını dinliyorduk ve ilk albümümüz de bunların ağır etkilerini taşıyor. Daha sonra biraz daha gitar müziğine evrildik ve tarzımız sertleşti. Dinleyici kitlemiz değişti. Grupta çok fazla değişiklik olmuyor ama bize katılan arkadaşlarımızın tercihleri ve zevkleri de yönümüzü netleştirmemiz ve karakterimizi kuvvetlendirmemizde büyük pay sahibi oldu.  Bana göre yaptığımız müzik biraz daha oturaklı artık.

filhakikat_sabhankradan-bir-intikam-hikayesi2Peki siz neler dinliyorsunuz?

Ben özellikle her tarz müziği dinliyorum. Elbette metal müzik dinlediklerimin başında geliyor ancak diğer tarzlar anlamında da oldukça açık fikirliyim. 90’lar Türkçe pop, new age ve metal başlıca ilgi alanlarım arasında. Süha ise daha çok 80’lerin pop ve glam rock müziğine hayran ve gitar çalışı da bu yönde gelişti.

 

Siz, “Duydum ki unutmuşsun”, “Ne ola yar ola”, “Tut Elimi” gibi şarkıları cover’ladınız. Ve şarkıların Sabhankra yorumlarını You Tube sayfanıza koydunuz. Peki, Sabhankra olarak neden Türkçe sözlerde yazmıyorsunuz?

Cover’ladığımız şarkılar genellikle çocukken sevdiğimiz şarkılar. Sevdiğimiz için kaydettik ve internete koyduk. Onlar bizim sıfırdan yazdığımız şarkılar olsaydı sözleri Türkçe olmazdı. Türkçe sözlü metal müzik yapan gruplar olabilir ama bizim yaptığımız müzik tarzının Türkçenin fonetik yapısına çok uygun olduğunu düşünmüyorum.

Ali Mert Alan