Parfümör ve koku uzmanı Vedat Ozan, “Kokular Kitabı” serisinin ikinci kitabı “Parfümler”i okuyucuyla buluşturdu. Bu güzel kitabı okuduktan sonra biz de Vedat Ozan’ın zaman zaman koku atölyeleri de düzenlediği Gümüşsuyu’ndaki Kokucuk’ta ziyaret ettik. İçeriye adımımızı attığımız andan itibaren burnumuza muhteşem kokular geldi. Bu güzel kokular eşliğinde Vedat Bey anlattı, biz dinledik.
Vedat Ozan kokulara âşık bir adam… Rahiyalara olan ilgisinin özel bir hikâyesi yok. Her şey parfüm koklamasıyla başlamış. Vedat Bey, kokuya dair ne bulsa okuyor, araştırıyor. Bulduğu her bilgiyi not ediyor. Kokular kadar progresif rock müziğine de ilgisi olan parfümör, radyo’da konuk DJ’lik yaparken radyodakilere kokularla ilgili bir program yapmak istediğini söylüyor. Sonrasında 150 hafta süren programına start veriyor. Programları ilgi görünce üniversitelerde kokuyla ilgili ders vermesi teklif ediliyor. Ders vermeye hâlâ devam eden Vedat Ozan, yoğun temposuna rağmen çok daha yükseklere gözünü dikiyor. Ve ortaya dört serilik “Kokular Kitabı” çıkıyor.
Parfüm dünyasından hikayeler
Serinin ikinci kitabı “Parfümler” bu hafta yayımlandı. Her sayfasında moda ve parfüm dünyasına dair harika bilgiler var. Parfümden nefret eden Issey Miyake’nin kült olan “Leau Dissey” parfümünün ortaya çıkış hikâyesinden Hermes’in baş parfümörüne, baş döndüren kokular yapan Jean Claude Ellena’dan Christian Dior’un yıllar önce attığı çalım ve parfüm büyücüsü Ellena’nın yaşadığı hayal kırıklığına kadar pek çok bilgi kitapta yer alan konulardan sadece birkaçı. Kitapta sadece bu tip hikâyeler de yok. Misk ve Civet gibi parfümlerin olmazsa olmazlarının nasıl yapıldığına dair bilgiler de var. Özellikle miskin elde edildiği yolu okuduğunuzda şaşıracağınızı şimdiden söylemeliyim.
Başarılı parfümör Vedat Bey, çeşitli markaların benzer kokuları piyasaya sürmesiyle ilgili olarak “Çok fazla parfüm var ama parfüm butiklerinde o kadar raf yok” diyor ve ekliyor. “Parfüm satan mağazalar için satış garantisinin yüksek olması gerekiyor. Satış tıkandığı anda o ürünün yerine başka bir ürün geliyor. Çünkü o yere ve rafa çok talip var. Satış garantisi için tüketici panelleri yapıyorlar. Evrimsel bir süreçte koku algısının çalışması şöyledir; tanıdık kokulara beğeniyle yaklaşırız, bize yabancı gelen kokulara karşı mesafeli oluruz.
Bir tüketici panelinde onların daha önce beğendikleri parfümlerin benzerlerini koklattıkları zaman illaki olumlu tepki geliyor. Bu da durumu neye getiriyor? Daha önce çıkmış parfümlerin benzerlerine…”
Kalıcılık parfümün ekonomisiyle ilgili
Parfümle ilgilenenlere genellikle en kalıcı, en etkileyici parfümlerin hangisi olduğu sorusu sorulur. Türkiye’de kokular konusunda uzmanlaşmış bir burun olan Vedat Ozan’a da haliyle bu soru sık sık soruluyor. Onun kalıcılık konusundaki yorumu “kalıcılığın parfümün estetiğiyle bir ilgisi olmadığı” yönünde. Kalıcılığın, parfümün ekonomisiyle ilgili olduğunu belirtiyor ve “Güzel bir parfümün kalıcı olması onun güzel olduğu gerçeğini değiştirmez” diyor.
İki kitap çıkaran Vedat Bey’e, kitaplarının aralarında çok zaman dilimi olmadığını söylüyorum ve “Kitapları daha önce mi tamamlamıştınız?” diye soruyorum. Duyduğum cevap beni biraz şaşırtıyor çünkü geniş kapsamlı iki kitabının da ön bir hazırlığı olmadığını söylüyor ve sözlerine devam ediyor. “Biraz takıntılı bir adamım. Benim sistemim bir hafta kapanıp sabah- akşam yazmak üzerine kurulu. Herkesin bildiği ve yaşadığı şeyleri anlattım. Sadece Pandora’nın kutusunu açtım.”
Vedat Ozan ?n parfumler ve kokularla ilgili yeni kitab? raflardaki yerini almaya baslad?. Muhakkak al?n, okuyun, okutun ve herkese onerin.