Hiphoplife.com.tr’nin hikâyesini kurucusu Ulaş Demiröz’den dinledik.
Bu siteyi farklı kılan; her yıl kendilerini her anlamda geliştirmeleri. Bu sadece içerik olarak değil, düzenledikleri konserler, festivaller ve yayınladıkları albümlerle de Türkçe rap müziği geniş kitlelere yaymaları. Hiphoplife.com.tr, rap müziği dinleyicileri tarafından çok bilinen bir mecra olsa da bu mecranın kurucusu olan ve bu siteyeye yıllardır emek veren Ulaş Demiröz’le ilgili çok az bilgiye sahibiz. İşte biz de hip hop’a gerçek anlamda gönül veren Ulaş’la bir araya geldik ve bir kar tanesiyle başlayıp çığ gibi büyüyen Hiphoplife.com.tr projesini konuştuk.
Yıllardır bu işle ilgilenip ses getiren çalışmalara imza atan, fakat kendisine dair bir şey bilmediğimiz Ulaş’a “Sen kimsin?” diye sorduğumda tebessümle anlatmaya başladı; “İzmirliyim. Hiphop’la da 1993-94 yıllarında İzmir’de tanıştım. Babamın, Urla’da yazlık diskosu vardı. Diskoya bir gün Almanya’dan sezonluk DJ gelmişti. Hızlı ve ritmik Türkçe rap şarkıları dinletmişti ve çok beğenmiştim. Sonra 1995 yılında Cartel çıktı. Böylece hem rap müzik dinleyemeye aşina oldum hem de bu müziği dinleyen bir arkadaş çevresine sahip oldum.”
O yıllarda müzik dinleyen insanların en önemli kaynağı Blue Jean dergisiydi. Blue Jean sayesinde İzmir’de bir rap piyasası olduğunu gören Ulaş, arkadaşı Can Kurt’la beraber 1997 yılının sonunda rap fanzini yayınlamaya başlamışlar. Fanzinleriyle ilgili bilgileri ve iletişim adresini Blue Jean dergisine iletmişler. Fanzinin dergide haber olmasının ardından hip hop ile ilgilenen insanlar Ulaş’ı adeta mektup yağmuruna tutmuşlar. Fanzinden satın almak istemişler. Fanzinleri hazırladıkları ve yayınladıkları günleri keyifle anıyor Ulaş. “Dört sayı çıkarmıştık. Her sayımızda insanların ilgisi katlanarak artmıştı.”
2000’li yılların başında Ulaş’ın internetle tanışması, hikâyeyi bambaşka bir noktaya getirmiş. O yıllarda dönemin rap müzik adına önemli haber kaynağı olan suikast.de’ye içerik katkısı sağlayan Ulaş Demiröz, 2005 yılında kendi ekibiyle beraber Hiphoplife.com.tr’yi kurmuş. O dönemde çok sayıda rap müzik içerikli internet sitesi açılmıştı ama maalesef pek çoğunun ömrü kısa sürmüştü. Bu siteyse röportajlar, videolar ve haber çalışmalarıyla alanında en dolgun içeriğe sahip internet sitesiydi ve oldukça çok ilgi görüyordu. Bugün de böyle. “İnsanlar Türkiye’de rap müzikte görmedikleri etkileşimi ve birliği bizim sitemizde gördüler. Türkiye’de bir ara en çok ziyaret edilen 106’ıncı siteydik. İlerleyen yıllarda sitenin altyapısını geliştirdik. Ekibimiz daha da kalabalıklaştı ve sistem oturdu.” Ulaş Demiröz, bu konuda kendilerinden desteğini esirgemeyen rap müzikseverlerin ‘manevi abisi’ Tunç Dindaş’a da teşekkür etmeyi unutmadı. “Biz Tunç Abi’yi Blue Jean’de görmeyip ondan ilham almasaydık, herhalde şu anda babamın işinde çalışıyor olurdum.”
Çalışkan bir adam olan Ulaş, ilgi gören bir internet sitesi yapıp kenara çekilmemiş. Türkçe rap müzik adına daha fazla ne yapabileceğini düşünmüş ve bir süre sonra konserler düzenlemeye başlamış. Hiphoplife Boom, Freestyle King yarışmalarıyla bir seriye dönüşen etkinlik süreçleri için çok emek sarf etmiş. “İnsanlar ‘konser yok’ diye şikâyet ediyorlardı. Kültür merkezinde ya da tiyatro salonunda konser yapmayı sevmiyorum. Çünkü işin hakkı orası değil. İyi mekânlarda, iyi ses sistemleriyle birlikte rap müzisyenlerini nasıl sunacağımızı düşündük hep. Böyle olunca da birçok güzel organizasyona imza attık.” Düzenledikleri etkinliklerle hem rap müzik dinleyicilerini bir araya getiren hem de rap müziği icra edenler için güzel birer mecra yaratan Hiphoplife ekibinin en çok ses getiren işiyse ‘Organize Oluyoruz’ isimli toplama rap albümleri oldu. Genç ve usta isimlerin buluştuğu serinin ilk toplama albümü oldukça ses getirdi. Ardından ikincisi ve üçüncüsü yayınlandı. Her geçen gün risk alarak, zaman ayırarak daha büyük işler yapmak için uğraşan Hiphoplife ekibinin bir sonraki adımıysa televizyon programı. “Henüz netleşmese de bu işi televizyona taşıyacağız. Yapacaklarımızı gururla duyuracağımızı düşünüyorum.”
Çok sayıda yeni rap müzisyenini dinleyicileriyle buluşturan, bu müzisyenlere konser düzenleme ve albümlerde yer alma imkânı sunan Hiphoplife.com.tr mecrasının seçicilik konusundaki kıstaslarına da değiniyor Ulaş ve yeni neslin aceleciliğinden dem vuruyor. “Benim ve ekipteki arkadaşlarımızın ilk baktığı şey, rap ve vokal tekniği oluyor; altyapı ve kayıt kalitesi değil. İnsanlar bir müziği bir kez yaparak olduramaz. Şimdiki nesil çok aceleci ve saygısız. Olumsuz ya da yetersiz olduğuna dair yapılan eleştirileri, kötü algılıyorlar. Aslında eleştirilerim onları kırmak için değil, onların iyiliği için. Bir insan dersini ne kadar iyi çalışırsa o kadar başarılı olur. Ama bunu yapmıyorlar. Peki, bunun kararını ben verebilir miyim? Evet, belli bir yere kadar verebilirim. Çünkü çalışmalarını benimle paylaşanlar, benden teyit bekliyor. Ben bu mecrayı iyi şeylerle donatmalıyım. Eğer Hiphoplife.com.tr’de kötü içerikler yer alırsa bu durumla baş etmek durumunda kalan ben olurum.”
Ali Mert Alan