Aksaray’da kebap

filhakikat-aksarayda kebap1

Aksaray, Horhor’da  çoğunlukla Şanlıurfalı olan kebapçılardan ve Güneydoğu’dan gelen peynir, isot, turşu gibi mamülleri satan dükkanlarla dolu. Sokağa ‘Kebapçılar Çarşısı’ adını takmışlar. Hepsi hoşsohbet. Bir şey yemeden ya da çay içmeden dükkanlarından çıkmanız imkansız.  Sokakta yürüken Arapça konuşan, Güneydoğu aksanıyla Türkçe konuşan, şalvarıyla gezinen insanlar görüyorsunuz.

 

Bu haberi birkaç yıl önce Milliyet için Berk’le yapmıştık. Mekanlar yerlerinde duruyor ve yemekleri halen lezzetli.

filhakikat-aksarayda kebap12Urfalım Ocakbaşı:  Urfalım Ocakbaşı, en işlek kebapçılardan. Şavak Usta 15 yıldır şişe et saplıyor. “Bu  sokak nasıl böyle kebapçılarla doldu?” diye sorduğumuzda, “Önce Onbaşı Kebap ve biz vardık, sonra buralar doldu” diyor. Eti hep aynı kasaptan alıyorlar, pul biberi Şanlıurfa’dan  getirtiyorlar. Birkaç gün önce de Amerikalı bir fast food firması Şavak Usta’ya, “Manhattan’da kebapçı açalım” teklifiyle gelmiş.   “Düşünmek için süre istedik, olursa buradan ekiple gideceğiz” diyor. 

Onbaşı: En eski kebapçılardan Onbaşı, 1969’da kurulmuş. Malzemelerinin büyük kısmını Urfa’dan getirtiyorlar. Etlerini de 40 yıldır aynı kasaptan alıyorlar.  Onbaşı’nda diğerlerinden farklı olarak lahmacun da satılıyor.
Neden Urfa Kebap’tan İbrahim Algüllü, “Bu işte biraz kıskançlık var” diyor, “İş yapan kebapçıyı görünce hemen ‘ben de açarım, ben de yaparım’ diye düşünüyorlar” diyor. 13 yıldır hizmet veren mekanın spesyali İsot Kebabı.

Aksaray’da kebap3Şanlıurfa Gıda Pazarı: Dükkanın sahibi İbrahim Subulan 71 yaşında, 16 yıldır bu sokakta. “Buranın ilk bibercisi bendim, şimdi herkes biberci oldu” diyor. Dükkanında kuru patlıcan, kuru domates, isot, peynir, zeytin ve turşu satıyor. En çok ilgi gören ürünü isot. Subulan, “10 yıldır Urfa’ya gidemiyorum. Onlar yanıma geliyor” diyerek küçük Urfa haline gelen Sofular’ı özetliyor aslında.

Urfa Sofrası: Urfa Sofrası’ndan Ahmet Güler, “İstanbul’da böyle bir yer daha yok” diyor, “Herkesin müşterisi belli.” Güler’den, eskiden bu sokakta İbrahim Tatlıses’in de binası olduğunu ama daha sonra sattığını öğreniyoruz.
Aksaray’da kebap4Doyum Kebap’tan Osman Çiloğlu’na, “Kebapçılar bu sokağa neden çok ilgi gösteriyor?” diye sorduğumuzda, “Burada en eski benim, çok iyi kebap yapmasaydım kimse buraya gelmezdi” diyor.
Urfalı Hacı Usta’da “20 sene önce ilk ocakbaşını burada ben açtım, kebap bizim işimiz” diyor. Sohbetimiz sırasında bu cümleyi sık sık tekrarlıyor.
Bizim Urfa’dan Mustafa Bakırhan sokağın kebapçı yoğunluğuyla ilgili olarak, “Eskiden Urfalılar burada yoğunluktaydı. Kebap bu yörede sevildiği ve yapıldığı için kendi mutfaklarını tanıtmak istediler” diyor. Ve geleneği bozmadan, “Buranın en eski kebapçısı da Onbaşı’dır” diye noktayı koyuyor.

 

 

One comment to “Aksaray’da kebap”
One comment to “Aksaray’da kebap”
  1. Merhaba ,
    Mübarek Ramazan ayında sağlık bakanlığının yaptığı denetimlerde
    Urfalım Ocakbaşı yani Şavak usta kebap maalesef sınıfta kaldı .
    Yıllardır yemek yediğimiz kebapçımda
    Böcekler geziyor salata ve yağların üzerinde tuvalet terlikleri yemeklerle aynı yerde salatalar lavabo altında el yıkanıyor üstünde berbat bir mide bulandıran bir görüntü ve işletme olduğunu sergilediler .
    Taktir sizin afiyet olsun gidene.

Comments are closed.