Neyse: Şarkıları üretenlerin de favorileri zaman içinde değişebiliyor

filhakikat_Neyse Albüm belli bir somutluğa ulaştığında ismini kendiliğinden buldu

Neyse’nin yeni albümü “Haykırmadan Anlatamam” kısa bir süre önce dinleyicisiyle buluştu. İlk albümün ardından uzun bir süre sessizliğe gömülen toplulukla yeni albümlerini konuştuk. Sorularımızı Selim Kırılmaz ve Deniz Ünlü yanıtladı.

İlk albümünüzle ikinci albümünüz arasında 6 yıllık bir zaman dilimi var. 6 yıllık süreçte neler yaptınız, albümün hazırlık süreci ne kadar sürdü?

Deniz Ünlü: Albümü takip eden zamanlarda konserlerimiz yoğunluktaydı. Daha sonra akustik düzenlemeler, müzikal iş birlikleri, cover düzenlemeleriyle ilgilendik. Son yıllardaysa yeni albüme yoğunlaştık. Esasen ilk albümümüzün oluşması da benzer bir süre zarfında gerçekleşmişti.

İlk albümünüzü grup kurulduktan 11 sene sonra yayımladınız. İkinci albümle ilk albüm arasında da 6 yıl var. Peki, bir sonraki çalışmanız için de zaman aralığı yine uzun mu olacak?

Deniz: Buna cevap vermek için henüz çok erken. Önümüzde festivaller ve cover single birliktelikleri var. Belki sonrasında bu kadar bekletmeyip aralıklarla single’lar yayımlamak arayı kısa tutabileceğimiz bir seçenek olabilir.

Albümden “Nafile” ve “Kahreddin” şarkılarına klip çektiniz. İki klipte harika… Film gibi… Kliplerin hikâyesi nasıl ortaya çıktı?

Selim Kırılmaz: Kliplerin yönetmenliğini Can Fakıoğlu üstlendi. Aslında bu konuda Can’la uzun süreli bir yol arkadaşlığımız var. Çünkü daha önceki “Yapma Meydan”, “Siyah”, “Devran”, “Durduramayacaklar” gibi şarkılarımızın video kliplerinde de onun imzası var. Şarkıların kendileri dışında senaryosuna neredeyse müdahalemiz olmadı diyebilirim. Dolayısıyla sorunuzun cevabı kendisinde saklı.

Geçtiğimiz ay konser programınız oldukça hareketliydi. Çeşitli şehirlerde sahne aldınız. Yeni albümden hangi şarkılar izleyicilerinizden daha çok reaksiyon aldı?

Deniz: Yeni albümle ilgili en belirgin izlenimimiz, favorilerin homojene yakın bir dağılım gösterdiği yönünde. Albümdeki her şarkının birilerinin favorisi olduğunu bilmek bizim için çok sevindirici. Bu albümdeki şarkıların yapılarındaki çeşitliliğin arttığının bilincindeydik fakat beğenilerin bu denli dengeli dağılmış oluşu bizim için de güzel bir sürpriz oldu. Dijital platformlardaysa “Nafile”, “Muteriz”, “Yangın”, “Kahreddin”, “Geçmiş Olsun” dinlenme oranları bakımından daha önde gözüküyor.

Sizin için albümdeki en özel şarkılar hangileri?

Selim: Buna cevap vermek gerçekten çok zor. Şarkıları üretenlerin de favorileri zaman içinde değişebiliyor. Bir dönem bir şarkı daha öne çıkarken başka zaman başka bir şarkıyı daha çok duymayı isteyebiliyoruz.

Siz çok eski arkadaşsınız. Bu durum sizin müziğinizi nasıl etkiliyor? Mesela bir şarkıyla ilgili “Nasıl yapsak” kısmında daha mı kolay karar alıyorsunuz?

Deniz: Öyle galiba… Müzik dinlemeye, müzik değiş tokuş etmeye çok küçük yaşlarda beraber başlamış olmamızın etkisi bunda büyük. “Nasıl yapsak daha güzel olur?” gibi konuları genellikle konuşmamıza pek gerek kalmıyor.

Turgut Uyar’ın “Kavşakta” şiirinin “Haykırmadan Anlatamam” dizesi albüme adını vermiş. Peki, bunu albüm için çalışmalara başladığınızda mı yoksa şarkıların hepsi bittiğinde mi karar verdiniz?

Selim: İkisinin orta yerinde bir yerde sanırım. Albüm belli bir somutluğa ulaştığında ismini neredeyse kendiliğinden buldu.

“Haykırmadan Anlatamam” şiirlerden ve şairlerden beslenen bir albüm. Siz en çok kimleri okuyorsunuz?

Selim: Albümün isim babası Turgut Uyar, aynı zamanda da şarkıların yazım sürecine en çok eşlik etmiş olan şair. İlk albüm sürecinde ise Orhan Veli, Nazım Hikmet, Can Yücel gibi toplumcu gerçekçi akıma yakın şairler daha etkindi.

Ali Mert Alan