Bir zamanlar Hürriyet: Kadın teşhirinin rekabetini reddediyoruz

Hurriyet.com.tr

 

 

Basındaki etik ilkeleri, tıpkı kendi hayatımızdaki iddialarımız sözde kalmaya devam ediyor. Kadın teşhirinin rekabeti reddedilemiyor; ne de olsa tık sayısı artıyor!

Basın sektöründe sular hiç durulmuyor. Neredeyse her gün ya bir gazetecinin işine son veriliyor; ya da türlü nedenlerle internetten okuduğumu istifalar (!) geliyor.

Geçtiğimiz günlerde de Yılmaz Özdil, bu hareketliliğin bir parçası oldu. Enis Berberoğlu’nun “istifa etmesi”nden sonra Yılmaz Özdil de, yazısının yayımlanmaması ardından Hürriyet ile yollarını ayırdı. Hürriyet gerekçesini birinci sayfasında açıkladı: Özdil’in yazısı “Hürriyet Yayın İlkeleri”nin “etik ilkeleri” sınırlarını aşmıştı.

Sektörün kendi etiğini ve ahlakını bir nebze olsun oluşturmuş durumda. Hoşuna giden bir kadının kendisi ile “ilişki” kurmasını reddetmesi nedeniyle reddedilen şahıs tarafından işten atılması, bir yönetmenin işten çıkarıldığını yayın sırasında rejide öğrenmesi vb. daha pekçok örnekle basının kendisine has etik anlayışını birbirinden farklı pencerelerden örnekleyebiliriz.

Hürriyet.com.tr’nin ‘etik’ anlayışı…

Bu tip eylemleri sektörün tamamına mal etmek, ahlaki duruşularını korumak için mücadeleden vazgeçmeyenler için büyük haksızlık olur. Ancak bu ve benzeri olayların geçer akçe olduğuna maalesef itiraz edebilecek kimse de yok. Kadın bedeninin teşhiri üzerinden de “içerik” üretimi ve “rant” sağlanması da cabası. Bu çerçevede Hürriyet’in internet sitesinde yaptığı bir deklarasyonu size hatırlatmak istiyorum. Yaklaşık 7 yıl önce Fatih Çekirge, Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürüttüğü Hürriyet.com.tr üzerinden bir deklarasyonda bulunuyor: Kadın teşhirinin rekabetini reddediyoruz

Söz konusu ifadelerin altında Hürriyet’in imzası bulununca ister istemez bir beklenti oluşturuyor. Çekirge’nin bu yazısında yayımlanan binden fazla yorum var. Yorumları yazanların heyecanlarını anlamamak ne mümkün! Gönül ister ki, deklarasyonların hep arkasında durulsun. Ancak vaat, türlü nedenlerle icraate dönüşmüyor. Hürriyet.com.tr bu vaadinin ne kadar yakınında olduğunu yorumlamaya bile gerek yok.

Etik ilkeler, zorda Hürriyet’in yardımına koştu

Hürriyet Yayın İlkeleri’nin de vaat edilen anlamıyla uygulandığını söylemek mümkün değil. Bu çerçeveden Yılmaz Özdil sürecine baktığımızda dışarıdan görülen, Yılmaz Özdil’in “Hürriyet Yayın İlkeleri” dışında kalan pekçok yazısının bugüne kadar yayımlanmış olduğu… Ancak Doğan Medya Grubu’nun “erk”le bir zamandan bu yana süregelen “çatışma”sında direncin kırılgan bir hal alması, salvoları yumuşatmak için “kelle” ya da “kelleler” verilmesindan başka seçenek bırakmadı. Verildi de… Özdil’in kalemi kırıldı. Ahlak, tepişen fillerin altında ezilen çimler gibi güçlünün “bedeniyle” yoğuruluyor.

Gün itibariyle Enis Berberoğlu’ndan boşalan koltuğa oturan Sedat Ergin’in mevcut ilkelere karşı göstereceği hassasiyeti ise hep beraber göreceğiz.

Kağan Konçakkagan.koncak@gmail.com