Bir hafta sonu kaçamağı: Akhisar

IMG_1166

Akhisar, küçük ama ekonomik ve üretkenlik açısında büyük bir ilçe. Burada yumurta ve broiler tesisleri, Avrupa’nın ve Türkiye’nin önde gelen seramik tesisleri bulunuyor. Ama ilçenin göz bebeği zeytin. Altıncı kez düzenlenen ‘Zeytin Hasadı Şenliği’ vesilesiyle yolumuz Akhisar’a düşünce biz de orada küçük bir tur attık. Hafta sonu bir değişiklik yapmak istiyorsanız buraya yolunuz düşmeli…

Hafta içi günlerimiz oldukça rutin geçiyor, robottan farkımız yok. Sabah kalk işe git, çalış çalış dur. Akşam yorgun argın kendini eve at. Ve her gün hafta sonuna dair planlar yap. Adeta hafta sonu istediğimiz şeyleri yapabilmek adına hafta içi ‘esnek çalışma saatlerinin’ olduğu meslek dallarında ömür tüketiyoruz. Alışveriş Merkezlerine tıkılıyoruz, yemek yiyip ardından da aynı AVM’de sinemaya gidip iyi vakit geçirdiğimizi sanıyoruz. Kısacası haftanın yedi günü bir şekilde kendimizi rutinlere boğuyoruz.

Geçtiğimiz hafta bir değişiklik yaparak 6. kez düzenlenen Akhisar Zeytin Hasadı Şenliği’ne gittim. Akhisar’da bir lokantada oturur oturmaz alkış sesleri yükselmeye başladı. Kafamı çevirip ekrana baktığımda bu heyecanlı alkışların nedenini anladım. Akhisar Belediyespor gol atmış. Gekas fileleri havalandırmış. Gekas da Akhisar’ın zeytin ağaçları gibi oldukça bereketli. Zeytin Hasadı Şenliği’ni düzenleyen Akhisar Belediyesi, Akhisar Ziraat Odası, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki dayanışma duygusu da tıpkı Akhisar Belediyespor gibi. İlçe her konuda sırt sırta veriyor.
24-26 Ekim tarihleri arasında düzenlenen zeytin şenliğinde bir ilçenin iş adamlarının mütevazılığını görmek, ait oldukları topraklara duydukları bağlılığa tanıklık etmek güzeldi. Malum bu tip insani duygular artık unutuldu… Genellikle Anadolu’da büyüyen zenginlerin İstanbul’a taşınıp orada iş kurduklarını kendi şehirlerine de küçük küçük yardımlar yaparak  zoraki bir “geldiğimiz yeri unutmadık” mesajı verdiklerini görüyoruz. Ama Manisa’ya bağlı olan Akhisar’da durum tam tersi,  zeytincilikle uğraşan insanlar yıllardır buradalar ve bu iş onlar için dede mirası.  Bu sene 6. kez düzenlenen  Zeytin Hasadı Şenliği de üreticilerin, yöre halkının ve çevre illerden gelen insanların katılımıyla oldukça kalabalıktı.  Bu şenliğin her yıl daha fazla ses getirdiği bir gerçek. Türkiye’nin pek çok bölgesinde o yöreye ait çeşitli ürünler var. Ama bunları tanıtma konusunda maalesef başarılı değiliz. 250 zeytin işletmesi, 36 zeytinyağı sıkım tesisiyle 36 ülkeye ihracat yapan Akhisar,  sahip olduğu ürünler konusunda farkındalık yaratmayı başarıyor. Akhisarlılar ‘Zeytin Hasadı Şenliği’yle yörelerinde yetişen Edremit, Domat, Trilye ve Uslu zeytin gibi zeytin çeşitlerinin zeytinyağının ne denli kaliteli olduğunu sizlere gösteriyor.
IMG_1136İlçenin güzel zeytinleri haricinde bir de anıt ağacı var.  2008 yılında yaş tayini için başvurulan Bakır Mevkii’nde bulunan ağacın yaş tayini üç yıl sürmüş; Ve 1650 yaşında olduğu tespit edilmiş. Tarihin en eski imparatorluklarına tanıklık etmiş bu ağaç aynı zamanda Türkiye’nin en yaşlı ağacı olma özelliğini taşıyor. Tabii ki Akigolar’ın şehrinde görülecek tek şey bu heybetli ağaç değil. Zeytin Hasadı Şenliği’ne katılabilir,  Akhisar’ın leziz köftelerini tadabilir, Ali Çağlaroğlu’nun antikacı dükkânında saatler geçirebilirsiniz. Kolonyacı İbrahim İzmirlioğlu’nun küçük dükkânında İbrahim Bey’in yaptığı, hiçbir yerde bulamayacağınız kolonyalardan alabilirsiniz.
En önemlisi kahve zincirleri tarafından zapt edilmemiş bu şirin ilçede yetişmiş narlardan sıkılan nar sularını tadabilirsiniz. Her şeyden önemlisi AVM’lere mahkûm olmazsınız. İşin yoğunluğunu unutup, kendinizi şarj edebilirsiniz.