Radikal İki’siz ilk Pazar

 

Radikal_Iki

1996 yılında başladığı yayın hayatında okuyan pek çok kişide hayata dair farkındalık yaratan Radikal’in İki eki, yokluğunu ilk Pazar’da hissettirdi. İki’nin kapatılması ile aslında Pazar günleri gazete keyfi de bitti.

Pazar günleri geldiğinde benim için (bir döneme kadar) Hürriyet’in Pazar ve Radikal’in İki ekini okumak vazgeçilmez bir keyifti. Sırf bu keyfi yapmak için bile Pazar günün gelmesini istediğim olmuştu.

Hikayenin ya da analizin ya da düz yazının, siyaset ve tarihle birleştiği makaleleri keyifle okuyorum. Merak bende daha çok bu yönlerde. Mesela Gökçe Aytulu Radikal’de bu tür içeriklerle karşımıza çıkıyordu. Ve neyse ki Hürriyet Pazar’da da benzer içeriklerle yazmaya devam ediyor. Ve Tolga Tanış… Maalesef ki Hürriyet Pazar artık benim için bu iki isimden ibaret.

Ve bu yoklukta Radikal İki açıkçası nefes aldırıyordu. Baskın Oran, Orhan Tekelioğlu, Ahmet İnsel vb. pekçok isim makaleleri ile hafta da bir kez de olsa farklı bir pencere açıyordu.

Ancak (tesadüf bu ya!) en uzun gündüzün yaşandığı 21 Haziran 2014 tarihinde Radikal, kağıda veda etti. Süreçle ilgili internette mevcut yazılardan ve tartışmalardan Radikal İki’nin yayın hayatına tamamen veda ettiğini öğrendim.

Radikal’i (bence) Radikal yapan belki de benden başka pek çok insanın hayatında bir pencere açan İki ekinin tamamen ortadan kaldırılması ile “hayat”ta ki pencerelerden biri daha duvar oldu.

Türkiye’de “gazetenin mürekkebinin para” olması ya da “kalemin satın alınma” çabası maalesef 1840′lardan bu yana varolan bir gerçek. 22 Temmuz 2001 tarihli Radikal’de Ahmet Çakır’ın “Basın tarihi: Sansür tarihi” yazısında Namık Kemal’in sözleri dikkatimizi çekiyor: Hokkamı dilenci çanağı, kalemimi dilenci değneği yapmayacağım. Aç kalsam dahi besleme ve ısmarlama gazeteciliği benimsemeyeceğim. (1)

Ancak bugün tüccarlar medya patronları olmuş durumda. Dergiler reklam alınıp para kazanılmak için basılıyor, gazeteciler televizyon kanallarında program yapabilmek için yarışıyor, yayın ve yayım organları “ticari ve siyasi güç” amaçlı satılıyor, satın alınıyor. Gittikçe berbat bir hal alan medyanın içerisinde her zaman farklılığı ile “farkındalık” yaratan İki’ye her pazar daha da özleyeceğim.

 

Kağan Konçak – kagan.koncak@gmail.com

(1) http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=8708