Erhan Karaca: Türkiye’nin en hızlı davulcusu yarışması her sene büyüyor

filhakikat_Erhan Karaca Türkiye'nin en hızlı davulcusu yarışması her sene büyüyor

Erhan Karaca başarılı bir davulcu… “Türkiye’nin En Hızlı Davulcusu” yarışmasının mimarı Karaca, Amerika’daki yarışmaya katılma hikâyesini ve yarışmanın Türkiye ayağını anlattı.

AMERİKA YOLLARI

ABD’de düzenlenen World’s Fastest Drummer etkinliği pek çok davulcunun takip ettiği bir yarışma. Özellikle Dream Theater davulcusu Mike Mangini gibi eski bir rekortmenlerinin olmasının bundaki katkısı büyük. NAMM müzik fuarı içinde düzenleniyor olması da birçok ünlü davulcuyu kendine çekiyor. Beni ABD’ye götüren hikâye de çaldığım müzik türünden geliyor. Teknik olarak hızlı ritmlere sahip bir müzik türüyle uğraşıyorum (Extreme Metal, Death Metal). Zaten bu hıza sahipken kendimi yarışmada da denemeliyim diye düşündüm ve yola koyuldum.

YARIŞMAYA İLGİ ARTIYOR

Yarışmanın Türkiye’deki versiyonunda da ABD’deki konsepti kullanıyorum. Eller ve ayaklar kategorisi var. Yarışmadaki amaç bir dakika içinde eller veya ayaklarla en fazla single stroke (sağ-sol-sağ-sol) vuruşu yapmak. Vuruşlar patentli Drumometer sayacıyla sayılıyor. En fazla vuruşu yapan ilk üç davulcu ödül alıyor. Yarışma mayıs ayının son haftasında yapılıyor. Tarih ve mekân bilgilerini sosyal medya sayfalarımızdan paylaşıyorum. Yarışmaya hazırlık aşamasında da üniversiteler ve diğer okullarla beraber çalışarak workshoplar düzenliyorum. Ödüllü mini yarışmalar, söyleşiler gerçekleştiriyorum. Katılımcı sayısı her sene artıyor. Sadece yarışmacı olarak değil, izleyici olarak gelenler için de ilgi çekici ve heyecanlı bir ortam oluşuyor. Şehir dışından katılım oldukça yoğun… İlk iki yarışmadaki birincilerimiz İzmir ve Antalya’dan.

filhakikat_Erhan Karaca Türkiye'nin en hızlı davulcusu yarışması her sene büyüyor2PLANLI ÇALIŞIYORUM 

Yeni bir proje ortaya koyup bunu sürekli hale getirmek her zaman zor… Beraber çalışması zor bir insan değilim ama konu yaptığım iş olunca fazla planlı programlı çalışıyorum. Yarışmayla ilgili de bugüne kadar büyük bir zorlukla karşılaşmadım. Yarışmanın ilk yılından beri yanımda olan bireysel sponsorlarımdan İstanbul Agop Cymbals ve bu yıl beraber çalışma fırsatı bulduğumuz Cangöz Müzik ve D52’ye teşekkür ediyorum.

BU TARZ PROJELERİ SEVİYORUM

Bir proje bittiğinde yenisini bulmak için can atıyorum. Sürekli bu tarz projelerle meşgul olmayı seviyorum, beni canlı tutuyor. Son yıllarda Avrupa’dan birkaç grupla çalışıyorum. Norveçli grup Kraanium ile birlikte konserler ve turnelere devam ediyorum. Bu yıl yoğun bir konser programı var; Avrupa’da müzik festivalleri ve ABD turnesi gibi… Her yıl aralık-ocak gibi yarışmayı planlamaya başlıyorum ve mart ayında workshoplarla devam ediyorum. İstanbul-Kadıköy’de kendi atölyemde davul dersleri veriyorum. Bunun dışında İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’nda müzik öğretmeniyim, perküsyon derslerine giriyorum.